Vecka 43 - Fredag 25 oktober 2024

Info. Prisjustering fjärrvärme

Till medlemmar i Skonarens samfällighet.

Information från Vattenfall, framtids prognos för fjärrvärme priser.

Vi vill informera er om att fjärrvärmepriserna i vårt område, Haninge, Tyresö och Älta, kommer att höjas under de kommande åren.

Redan i år ökar kostnaderna med 22%, vilket är en betydande ökning jämfört med tidigare år

Idag är prognosen att fjärrvärmekostnaderna utgör c:a 50% av medlemsintäkterna. 

För företagskunder(där samfälligheter ingår), förväntas de kommande årens höjningar bli något lägre än i år, men ändå en höjning med 9,5% under 2025, och fortsatta ökningar på mellan 4-8% år 2026, och 2-4% år 2027.

För privatkunder är prishöjningarna något lägre men ändå märkbara, med ökningar på 4,2% till 5,6% år 2025, och ytterligare höjningar därefter.

Det är tydligt att Vattenfall justerar sina priser för att hantera sina ökade kostnader på grund av det rådande omvärldsläget.

Vattenfall prissätter också sin tjänst utifrån andra möjliga konkurrerande alternativ, vilket innebär att även om vi överväger att byta fjärrvärme mot exempelvis bergvärme eller andra alternativ, kommer den ekonomiska kalkylen sannolikt inte att bli särskilt fördelaktig.

Risken med att vara beroende av Vattenfall är förstås ett argument för att överväga andra alternativ, men ett sådant projekt skulle kräva ett stort engagemang och noggrann planering.

Vi rekommenderar att varje medlem ser över sin uppvärmning och varmvattenanvändning. Att reglera termostaterna i elementen kan göra en stor skillnad för att hålla kostnaderna nere.

För samfällighetens del kan vi titta på finjusteringar av vårt värmesystem, men eftersom det är relativt nyinstallerat finns det sannolikt inte mycket mer att justera.

För er som är intresserade finns en presentation från Vattenfalls samrådsmöte tillgänglig för nedladdning här.

Genom att vara medvetna om vår energianvändning kan vi tillsammans hantera dessa kostnadsökningar och fortsätta att ha en stabil ekonomi i vår samfällighet.

Vänliga hälsningar,

Styrelsen för Skonarens samfällighet